Új WLTP-teszt

Közelebb a valósághoz

Tudnivalók az új mérési eljárásról

A járműipari vállalatok és a törvényhozók kidolgoztak egy új vizsgálati eljárást, amellyel még pontosabban meghatározható az autók valós üzemanyag-fogyasztása és károsanyag-kibocsátása.

MIT JELENT ÖNNEK A WLTP?

A WLTP rövidítés az angol World Harmonised Light Vehicle Test Procedure kifejezést takarja, jelentése: kis tömegű járművek nemzetközi teszteljárása. A metódust 2017 szeptemberétől alkalmazzák, és azon típusoknál kötelező, melyeket ezt az időpontot követően mutatnak be a gyártók. Hogy az eljárás minél hamarabb elterjedjen, 2018 szeptembere után már minden újonnan értékesített kocsinál kötelező lesz elvégezni, beleértve azokat a modelleket is, amiket 2017. szeptember 1. előtt piacra dobtak a márkák. Az új szabályozás célja, hogy 2019 januárjától már a WLTP-tesztek eredményei szerepeljenek a prospektusokban, a márkakereskedések autóin stb. Ez természetesen azzal jár, hogy a járművek üzemanyag-fogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatai is megváltoznak, tehát olyan értékek alapján dönthetnek a vásárlók, amelyek a valós használatot tükrözik.

A lehető legnagyobb pontosság érdekében a számítások során az adott modell minden jellegzetességét figyelembe veszi a vizsgálat.

Egy vadonatúj teszteljárás

A WLTP-teszt négy különböző átlagsebességű menetpróbát foglal magában: lassú, közepes, gyors és nagyon gyors. Ezek során több vezetési helyzetet vizsgálnak (gyorsítás, lassítás, megállás), méghozzá a vezetők közúti szokásaira, illetve viselkedésére vonatkozó statisztikák alapján. Még a levegő hőmérsékletét is figyelembe veszik, sőt most először a tartozékok működésre gyakorolt hatását is ellenőrzik, beleértve a tetőcsomagtartót, a könnyűfémfelni-garnitúrát és a szpoilerszettet is. Az új rendszer legnagyobb előnye, hogy a szakemberek több közlekedési szituációban teszik próbára a járművet, ezáltal az eredmények közelebb állnak a valós, hétköznapi helyzetekben tapasztalható értékekhez.

Ennek okán vállalatunk is azt javasolja a vásárlóknak, hogy kizárólag a WLTP-teszten alapuló üzemanyag-fogyasztási adatokat mérlegeljék döntéseik során.

TISZTA CÉLOK ÉRDEKÉBEN

A korábban alkalmazott NEDC-tesztet (New European Driving Cycle, azaz új európai mérési ciklus) 1970-ben kezdték el használni a járműipari vállalatok. Ez a laboratóriumi méréseken alapuló metódus – a technika fejlődése és a megváltozott vezetői szokások okán – mára elavulttá vált, ez indokolta, hogy megszülessen a valós közlekedési szituációkat vizsgáló WLTP-módszer.

Tesztkörülmények NEDC WLTP
Tesztciklusok Egyszerű mérési ciklus A dinamikus ciklus pontosabb képet ad a valós körülmények között tapasztalható működésről
Ciklus időtartama 20 perc 30 perc
Ciklus során megtett út hossza 11 kilométer 23,25 kilométer
Vezetési fázisok 2 fázis, 66% városban, 34% városon kívül 4 további dinamikus mérési ciklus, Lassú/Közepes/Gyors/Nagyon gyors, a sebesség és a leadott teljesítmény fokozatosan nő
Átlagos sebesség 34 km/h 46,5 km/h
Maximális sebesség 120 km/h 131 km/h
Opciós tartozékok befolyása a működésre Fogyasztásra és CO2-kibocsátásra gyakorolt hatásukat az NEDC-teszt nem vizsgálja Az extraként megvásárolható kiegészítőket (autónként eltérhetnek) is figyelembe veszik a méréseknél
Sebességváltások A váltásokhoz kapcsolódó fordulatszám előre meghatározott A váltásokhoz kapcsolódó fordulatszám járművenként eltérő
Hőmérséklet a mérések során Hőmérsékleti tartomány: 20-30 ˚C Hőmérséklet: 23 ˚C, CO2-kibocsátáshoz kapcsolódó mérés 14 ˚Celsius fokhoz igazítva

Változó idők

Az NEDC és a WLTP közötti átállás lépésenként történik majd.

Az átállás lépéseinek időpontjait pontosan meghatározták az autógyártók számára. Az újonnan forgalomba helyezett autók esetében 2018 szeptemberétől él a WLTP-kötelezettség, és legkésőbb 2019. január elsejéig minden márkakereskedésnek gondoskodnia kell róla, hogy a vásárlók csakis a WLTP-teszteken mért eredményeket olvashassák az autók ismertetőin. Így elkerülhetők a félreértések, amikor vásárlóink különféle prospektusainkat és egyéb kiadványainkat olvassák, vagy a Honda honlapján tájékozódnak.

Összességében elmondható, hogy autójának fogyasztása nem fog változni, de az NEDC-teszt mérési eredményeihez (CO2- és l/100 km) viszonyítva magasabb értékek szerepelnek majd a modell mellett. Ez pusztán abból fakad, hogy a WLTP-teszt precízebb és jobb visszajelzést nyújt jelenkorunk autójának teljesítményéről napjaink közútjain.

JÖJJÖN, LÁTOGASSON EL HOZZÁNK

Mindent bemutatunk és elmondunk, amit tudnia kell.

ELÉRHETŐSÉGÜNK

PROSPEKTUS, ÁRLISTA KERESÉSE

Töltse le bármelyik Honda autó prospektusát.

PROSPEKTUS ÉS ÁRLISTA

NÉZZE MEG AJÁNLATAINKAT

Velünk gyerekjáték egy Honda megvásárlása.

AJÁNLATOK