Rugalmas közműszolgáltatási szerződésekkel kívánja megkönnyíteni az EV-tulajdonosok életét a Honda és a Vattenfall

  • A Honda és a Vattenfall szándéknyilatkozatot adott ki, miszerint a jövőben rugalmas, megújuló energiákra építő közműszolgáltatási szerződésekkel segítik az elektromos autók tulajdonosait
  • Az Európa-első kezdeményezés aktív energiagazdálkodási rendszerekkel szeretné maximalizálni a megújuló forrásból származó energiák felhasználását
  • A Vattenfall közműszolgáltató vállalat piacvezető az európai piacon
  •  Honda 2020-ban, a Honda e forgalmazásával egyszerre kezdi meg európai energiaszolgáltatói tevékenységét

Együttműködési megállapodást kötött a Honda Európa vezető közműszolgáltató vállalatával, a Vattenfall-lal. Ennek keretein belül születhetnek meg az első rugalmas tarifával kecsegtető energiaszolgáltatói szerződések, melyek kifejezetten az elektromosautó-tulajdonosok igényeihez igazodnak. A közös munka kezdete jelentős mérföldkő a Honda – energiagazdálkodási megoldásainak – történetében, s természetesen az európai Electric Vision stratégiának is szerves része.

A 2019. október 23-án aláírt szándéknyilatkozat értelmében a két vállalat közösen dolgozza ki és viszi piacra a rugalmas energiaszerződéseket, amelyek lehetőséget adnak az EV-tulajdonosoknak, hogy azokban az időszakokban töltsék járműveik akkumulátorát, amikor a legkevésbé terhelt a közműhálózat, azaz a lehető legolcsóbb az áram. A kifejezetten EV-tulajdonosoknak szánt, kedvezményes tarifák még népszerűbbé tehetik a megújuló energiaforrásokat (pl. szél- és vízenergia), ezáltal beteljesülhet a Honda munkatársainak fenntarthatóságról szőtt álma. Ez a szolgáltatás 2020-ban indul el az Egyesült Királyságban és Németországban, majd a többi európai államban is megkezdik értékesítését.

A Vattenfall – speciálisan felkészített alvállalkozókon keresztül – a Honda Power Charger névre keresztelt házi töltőállomásainak telepítésében is részt vesz. Ez a váltakozó áramú készülék falra szerelhető vagy padlóra állítható, s igen hatékony, hiszen egyfázisú üzemmódban 7,4, háromfázisúban pedig 22 kW-os csúcsteljesítmény leadására képes. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a 32 amperes berendezéssel 4,1 óra* alatt töltheti 100%-ra a lemerült akkumulátorcsomagot a tulajdonos, tehát sokkal gyorsabb a megújulás, mint a hagyományos, fali konnektorról üzemeltetett töltők esetében.

Azon EV-tulajdonosok, akik utcán, városi környezetben parkolják le autójukat, az Ubitricity hálózatot vehetik igénybe, ennél ugyanis pontos elszámolásra lehetőséget adó, fogyasztásmérő okoskábellel zajlik a töltés. Az Ubitricity töltőhálózata rendkívül gyorsan bővül az Egyesült Királyságban és Németországban; csak Londonban 1700 ponton vehetnek fel áramot a villanyautók.

Jorgen Pluym, a Honda Motor Europe energiagazdálkodásért felelős projektvezetője elmondta: „Ez az együttműködés európai energiagazdálkodási üzletágunk egyik alappillére, hiszen a Vattenfall vállalattal közösen költséghatékony töltési megoldást kínálhatunk fel az EV-tulajdonosoknak, egyszersmind maximalizálhatjuk a megújuló forrásból származó energiák felhasználását. A Honda valódi úttörő ezen a területen, izgatottan várjuk, hogy kiaknázzuk a lehetőségeket és segítséget nyújtsunk a közlekedőknek.”

Tomas Björnsson, a Vattenfall E-mobility vezetője szintén megosztotta gondolatait: „Az a célunk, hogy megkönnyítsük az EV-tulajdonosok életét Északnyugat-Európában. Ez a nagy jelentőségű együttműködés jól mutatja, hogy közösen elhozhatjuk gyermekeinknek a fosszilis üzemanyagoktól mentes világot, sőt a mobilitás költségeit is csökkenthetjük.”

 

1: Járműkompatibilitástól függően

A Vattenfallról

Egy, a svéd állam által birtokolt, közműszolgáltató vállalat, amelynek Dánia, az Egyesült Királyság, Németország és Svédország a fő piaca. A cég az öreg kontinens egyik vezető megújulóenergia-szolgáltatója,és azon dolgozik, hogy egy generáció alatt végleg megszüntesse a fosszilis energiahordozók használatát. A Vattenfall számos víz-, szél- és naperőművet működtet, beleértve a világ legnagyobb tengeri szélfarmját az angliai Thanetben.

Az Ubitricityről

Ubitricity – Az energiarendszerek vállalata: Knut Hechtfischer és Dr. Frank Pawlitschek azzal a céllal alapította meg Ubitricity 2008-ban, hogy forradalmasítsák az elektromos autók töltését. Innovatív technikai megoldásaiknak köszönhetően mindig megújuló energiaforrásból tölthetik fel akkumulátoraikat az EV-k, függetlenül attól, hogy hol parkolnak. Ma a vállalat az intelligens töltési és elszámolási folyamatok egyik vezető szolgáltatója, s olyan nagy szakértelmet igénylő, javarészt digitális projekten dolgozik, mint a mobil fogyasztásmérő. Munkájuk gyümölcseként egyszerű, kedvező áron kiépíthető, villanyoszlopokra helyezhető töltőpontok jöhetnek létre, melyek révén széles körben elterjedhetnek az elektromos járművek. Ráadásként ezzel a megközelítéssel megoldható lenne a flottákhoz tartozó autók töltésének egyenkénti számlázása és az ingatlanpiac is profitálna belőle. A mobil fogyasztásmérőkkel intelligens energiatárolóvá tehetők az elektromos autók, így a megújuló energiaforrások hatékonyabb kihasználásához is nagyban hozzájárulhatnának. www.ubitricity.com