A Honda első amerikai autója 1969-ből

Az első amerikai Honda modell restaurálásán március óta dolgoztak a tengerentúlon. Az N600 kisautó 1000001-es alvázszámú darabjának felújításáról egy 12 részes dokumentumfilm készült. A Los Angeles-i Tim Mings munkája emléket állít a Honda törekvő szellemiségének, a nagy álmok valóra váltásának, amely a mai napig a vállalat filozófiájának egyik alappillére.

Az utolsó részben a Serial One már a nagyközönség szeme elé tárulkozik, miközben a restaurálás lépésein haladunk végig. Az ajtók behelyezését követően a kíváncsiskodók először hallhatják meg a csöppség motorjának hangját. A japán klasszikus autók kiállításáról sem hiányozhat a darab, amelyet a kaliforniai Long Beach-en rendeznek meg.

"A rajongók hihetetlen utazáson át lehetnek szemtanúi, milyen aprólékos munka áll az első eredeti amerikai N600-as felújítása mögött" - mondta Alicia Jones, a Honda közösségi médiáért felelős munkatársa. "A program célja, hogy megosszuk a restaurálás egészét az autó- és Honda-rajongókkal mindenfelé."

Az N600-as története: Az első Honda Amerikában

1969-ben - egy olyan évtizedet követően, amely a Hondát a legsikeresebb motorkerékpár-gyártójává tette Amerikában és a világon - a vállalat új célt tűzött ki maga elé: autóértékesítés az Egyesült Államokban. A Honda az N600-assal lépett be az USA piacára. A modell mindössze 3,1 méter hosszú volt, és tulajdonképen néhány nagyobb amerikai autó kerekei között elfért volna, amelyek 6 méter körüli mérettel és az NSX-nél majdnem kétszer nagyobb súllyal büszkélkedhettek.

Az N600 öntött motorblokkot kapott. Az erőforrás maximális percenkénti fordulatszáma elérte a 9000-et, míg az autó végsebessége 130 km/óra volt. Az egyszerű, ügyesen megalkotott járművet fürgeség és üzemanyag-hatékonyság jellemzett. Ezen felül a mai Hondákhoz hasonló karaktere is hozzásegítette az óriásgyártót a minőségen és megbízhatóságon nyugvó hírnév kivívásához.

A Hondáról

A Honda 1959-ben kezdte meg tevékenységét az Egyesült Államokban, Kaliforniában, s jelenleg több mint 40 ezer alkalmazottja van Észak-Amerikában az értékesítési, a marketing, a finanszírozási, a kutatás-fejlesztési és a gyártási területeken. A vállalat helyi befektetéseinek értéke meghaladja a 22 milliárd dollárt.

A vállalat 33 éve gyárt autót Amerikában. Jelenleg 19 főbb létesítmény üzemel Észak-Amerikában. 2015-ben az Egyesült Államokban eladott Honda modellek több mint 99%-a Észak-Amerikában készült hazai és világpiaci alkatrészek felhasználásával.

Kapcsolódó cikkek

> Brazíliában a Honda WR-V

> Tovább erősödtek a Honda európai eladásai